Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس از مشهد به نقل از روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط‌زیست خراسان رضوی، تورج همتی اظهار کرد: ثبت روز ملی «ذخایر ژنتیکی و زیستی» در تقویم، گامی مهم برای حفظ این سرمایه‌های ارزشمند و یادآوری ضرورت حفظ و نگهداری تنوع زیستی است و خرسندیم که به همت کارشناسان توانمند اداره کل، آزمایشگاه بانک ژن در این مجموعه فعال و رو به توسعه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست خراسان رضوی افزود: امروزه ضرورت شناسنامه‌دار کردن ذخایر زیستی با توجه به نقشی حیاتی که در ارتقای سلامت، رشد اقتصادی و امنیت غذایی کشورها دارند برکسی پوشیده نیست و این موضوع در خصوص کشورهایی همچون ایران اسلامی که به لحاظ تنوع زیستی جزو ۱۰ کشور اول دنیاست اهمیت مضاعفی دارد.

وی بابیان اینکه اداره کل محیط‌زیست خراسان رضوی با جمع‌آوری نمونه‌های بیولوژیک گونه‌های مختلف و همچنین آماده‌سازی و نگهداری بلندمدت آن در موزه و بانک ژن گام بسیار مؤثر و الزامی جهت حفظ حیات‌وحش کشور به شکل  پایدار برداشته است، بیان کرد: در حال حاضر با ثبت ژنتیکی گونه‌های در معرض تهدید ، در حال انقراض و همچنین استفاده از تکنیک‌های زیست‌فناوری برای حفظ، بقا و مدیریت گونه‌ها جزء برترین‌ها در کل کشور مطرح است.

همتی با اشاره به اینکه حتی در صورت از دست رفتن یک‌گونه از موجودات زنده ، ژنوم کامل آن ماندگار خواهد بود و این مجموعه‌ها، منابع اطلاعاتی در مورد توزیع گیاهان، جانوران و تغییرات آن‌ها درگذر زمان  و به‌عنوان سند برای انجام مطالعات زیست‌شناختی مورداستفاده قرار می‌گیرد، یادآور شد: با توجه به اینکه  در سال ۸۹ مبلغ ضرر و زیان گونه‌های شکار ماده ۳ برابر بیشتر از گونه نر تعیین‌شده است، بانک ژن این اداره کل، تحقیقات بر روی چگونگی تعیین جنسیت از بقایای حیات‌وحش را از سال گذشته در دستور کار خود قرار داد و پس از چند ماه مطالعه بر روی ژنوم استخراج‌شده ،راست آزمایی، تکثیر و آنالیز آن موفق به تعیین جنسیت نمونه‌های آزمایش‌شده با اطمینان بالا شد.

وی با اشاره به اینکه این دستاورد بزرگ حاصل ماه‌ها تلاش در این بانک ژن است، ابراز کرد: این موضوع کمک می‌کند تا در کمتر از یک هفته آزمایشگاه  تخصصی بانک ژن بتواند پاسخگوی مراجع قضایی برای اثبات تخلفات شکار و صید با تشخیص تخصصی جنسیت گونه باشد.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست خراسان رضوی تصریح کرد: سالانه نزدیک به ۳۰ هزار گونه گیاهی و جانوری را همگام با تخریب اکوسیستم‌ها و شکار و برداشت بیش‌ازحد از دست می‌دهیم. این تعداد گونه در جهان خیلی زیاد نیست و با ادامه روند کنونی نابودی تنوع زیستی به‌زودی این سرمایه جبران‌ناپذیر را از دست می‌دهیم که درنتیجه آن بشر برای رفع نیازهای ضروری و موردنیاز دچار مشکل خواهد شد.

همتی تأکید کرد: به دنبال تعیین سیاست‌های تدوین حفظ و نگهداری تنوع زیستی کشور، بانک ژن به‌عنوان یکی از مؤثرترین راه‌های حفاظت از گونه‌های گیاهی و جانوری بخصوص گونه‌های در معرض خطر و انقراض در اداره کل  حفاظت محیط‌زیست خراسان رضوی در حال فعالیت است.

گفتنی است با توجه به اهمیت ذخایر زیستی، مقام معظم رهبری در ۱۵ فروردین سال ۱۳۸۶ طی نامه‌ای، دستور ایجاد زیست بانک (مرکز ذخایر ژنتیکی و زیستی) را صادر کردند و به‌منظور نشان دادن اهمیت ذخایر زیستی، پیشنهاد نام‌گذاری روز ۱۵ فروردین به‌عنوان «روز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی» به شورای فرهنگ عمومی ارائه شد و از سال ۹۴ با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی این مناسبت در فهرست مناسبت‌های تقویم رسمی هجری شمسی قرار گرفت.

انتهای پیام/ ۷۰۰۴۲

منبع: فارس

کلیدواژه: مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی شمال شرق کشور محیط زیست خراسان رضوی نمونه های بیولوژیک بانک ژن حفاظت محیط زیست خراسان رضوی تنوع زیستی اداره کل بانک ژن گونه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۶۸۱۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پلاناریا ؛ این موجود توانایی بازرزایی عجیبی دارد! (+فیلم و عکس)

عصر ایران - پلاناریا (Planaria) یا کرم های مسطح پلاناریایی موجوداتی بسیار ابتدایی هستند زیرا فقط یک دستگاه عصبی نردبانی مانند دارند. پلاناریا بر اساس اکوتیپ خود طبقه بندی می شود زیرا گونه هایی وجود دارند که در زیست بوم های خشکی، زیست بوم های آب شیرین یا در زیست بوم های دریایی زندگی می کنند. این که چند گونه پلاناریا در سراسر جهان وجود دارد، نامشخص است.

پلاناریا گوشتخوار است و از انواع بی مهرگان کوچکتر مانند میگو و کک های آبی در زیستگاه های آبی یا دیگر کرم های کوچک تغذیه می کند. برخی از گونه های بزرگتر ساکن خشکی از کرم های خاکی نیز تغذیه می کنند. آنها به دور طعمه خود پیچیده و با ترشح نوعی مخاط آن را حل می کنند.

گونه های پلاناریا ممکن است جنسی و/یا غیرجنسی باشند. پلاناریای جنسی هرمافرودیت – دارا بودن هر دو اندام تناسلی نر و ماده – است و توانایی تخم گذاری دارد. به عنوان شکلی از تولیدمثل غیرجنسی، پلاناریا پس از آسیب دیدگی و جدا شدن یک قسمت از بدن خود توانایی شگفت انگیزی برای باززایی و شکل گیری دو موجود مستقل دارد.

اندازه پلاناریا می تواند بسیار متفاوت باشد به طوری که برخی از گونه های آب شیرین مانند Dugesia از چند میلیمتر پس از خروج از تخم تا یک سانتیمتر در زمان بالغ شدن رشد می کنند. برخی گونه های ساکن خشکی مانند Australoplana می توانند تا 4 سانتیمتر رشد کنند. پلاناریا می تواند بدن خود را گسترش داده و جمع کند و سلول های این موجود می توانند در زمان کمبود غذا کوچک شوند، از این رو، اندازه گیری دقیق آن دشوار است.

توانایی شگفت انگیز پلاناریا در باززایی خود توجهات بسیاری را به سوی این کرم مسطح جلب کرده است. در برخی موارد مستند، باززایی حتی از تکه یک دویستمی جدا شده از بدن اصلی صورت گرفته است. اگر سر پلاناریا از بدن جدا شود، قسمت سر یک دم جدید را شکل خواهد داد و در قسمت بدن جدا شده نیز یک سر جدید رشد می کند.

 

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: کرم سر چکشی: بی رحم، جاودان و عجیب! (+فیلم و عکس)

دیگر خبرها

  • یکی از اصلی ترین ارکان های مقابله با قاچاقچیان حیات‌وحش دادن آموزش است
  • تعارضات محیط زیستی ۲ معدن بزرگ زنجان رفع شد
  • بازدید رایگان از موزه تاریخ طبیعی محیط زیست گیلان در روز ملی موزه‌ها
  • پلاناریا ؛ این موجود توانایی باز زایی عجیبی دارد! (+فیلم و عکس)
  • پلاناریا ؛ این موجود توانایی بازرزایی عجیبی دارد! (+فیلم و عکس)
  • فرصت ایران و امارات برای دستیابی به بازارهای شمال و جنوب و رونق ترانزیت 
  • ◄ فرصت ایران و امارات برای دستیابی به بازارهای شمال و جنوب و رونق ترانزیت
  • حفاظت از حیات وحش مناطق آزاد نیازمند اجرای قرق اختصاصی است
  • فرصت ایران و امارات برای دستیابی به بازارهای شمال و جنوب
  • تأسیس بانک ذخایر دریایی ایران به مناسبت روز ملی خلیج فارس